Örök Kincs

2009.01.20. 21:32

2001. Füstös, tábortüzes este egy katlanban, csupa motoros körülöttem - mint jómagam.

A szalonna apró zsírcseppje hatalmas sistergéssel csattan a parázson, előkerülnek a boros flaskák, készülnek a zsíros kenyerek. Beszélgetés, régi barátok, új ismerettségek - ki tudja, tán évek múlva is tartani fognak.

Egyszerű dolgok ezek, és ettől valódiak.

Lassan kialszik a tűz. Közben - mintegy kontrasztként - a színpad vöröses, sárgás lámpái kezdenek felgyulladni. Hangolnak, a segítők határozottan gyors, de kicsit sem kapkodó mozdulatokkal emelik helyükre a hangszereket.

Merthogy itt ilyen világ van. A ZENE = HANGSZEREK + ÉNEKHANG, ÉLŐBEN.

Talán hihetetlennek tűnik - főleg a '90 után születetteknek - de valaha csaz ezt hívták annak, mindegy, ezen én már nem akadok fenn.

Kezdődik. Nem kell vadul kutatni emlékeimben, hiszen az autóban is mindig figyel egy István a Király CD. Egy másodperc alatt beugrik, a színpadon magát a Sámánt látjuk, azaz Deák Bill Gyulát, Bill bátyót.

Előbb még beszélgetünk, a zenét túlharsogva kiabálunk egymásnak.

Aztán valahogy egyre kevesebb a szó. A "Nem haragszom senkire" alatt már síri csend, csak a mellettem ülő karcsú lány könnycseppje és halk szipogása töri meg a varázslatot... Őt is megérinti a zene, majdnem bánom, hogy jobban mint minket 'erős' férfiakat.

 

Igazi egyszerű, őszinte gondolatok, és a 'legfeketébb hangú fehér blues énekes' ( ahogy Chuck Berry nevezte ) fantasztikus szeretete és személyisége - egy csodát élünk át. Nincs mit tenni, még a zenehallgatást rádióból (se) ismerő kolléga is egészen lassan, ámulva kel fel a koncert végén. Gondolatai a távolba vesznek, hiába is szólnánk hozzá.

Tán nem is érti mi történt vele, mi zajlott körülötte.

Azóta menthetetlenül rajongok az öreg Bill fantasztikus stílusáért, imádom a zenéjét, sok régi szövegét mai előadók dalaiban hallom viszont.

És amiről az egész eszembe jutott ? Hatvan év, hatvan csapás. Bill 9 évig pihent, és egy évig alkotott. Az új (2oo8-as) album rock n' roll nóták frissek, ropognak ( még a ZZ Top-os áthallásokat is megbocsájtjuk ) - a lassú melódiák pedig úgy áradnak feléd, mint ahogy a sűrű, aranylóan csurgó méz folyik le a kanálról. Gyönyörű, áldott békesség.

Bill bátyó végképp 'brand' lett, az is hallja aki nem őt keresi. Rádiók játszák, TV-k hívják.

És most, most pedig megpróbálják igazán 'fogyaszthatóan' , igazán a mai kornak megfelelően integrálni a magyar zene és lemez piacba.

És az eredmény ? Mindenki döntse el maga:

 

 

A koncerteken felnőtt generáció talán felháborodik. És teszi joggal.

Bill nem rekedt, gyönyörűen 'koszos-nyers' hangját a stúdió pengéje fésüli egyenletesen simára.

Én mégsem panaszkodom. Megnézem tizedszer is. Jó ez a nóta.

Jó a társaság is - olyan igazi hangok. ( a notenkszes kölök egy kurta sorát most hagyjuk figyelmen kívül...)

Hangszerek, sok - újra van cintányér, fasza. Zongora, olyan igazi mélyhangokkal - erre kell IGAZÁN, VALÓBAN a mélynyomó az autóban, nem a tuctucra...

És hogy Bill-t aprópénzre váltják az ilyen szerepléssel? Én úgy mondom, olyanok is látják/hallják végre őt, akik pl. a notenksz kiskancsó (esküszöm most már megnézem hogy hívják... ) 2 másodperce miatt kapcsolnak csak a klipre.

Nehezen mondom ki, de mégis: Égessen meg a sistergő szalonna mellett a tűzön minden rocker cimborám, de én most leteszem a voksot: ez egy JÓ DAL, PUNKTUM.

És a dal jóságához Bill sokat hozzáad - és ha az Öreg is profitál bármit ebből a szép projektből, azzal csak teljesebb az összkép.

 

 

 

Szép munka, 5-ös. És persze, Bill a Király...

 

UPDATE, 2oo9.05.2o. : Közben megszületett az elismerés: Bill életmű díjat kapott.

Le a kalappal (sokadszor) előtted Bill bátyó - élj soká, varázsolj el minket még nagyon sokszor.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr42892037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polanigger 2009.01.21. 05:43:15

Ismersz.Engem is megváltoztatott az új világ de akkor is tudom hogy honnan jöttem.Akkor most mondhatom rád azt hogy :Forever Bill bátyó!!!(és persze Pola :) )

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.01.21. 07:15:57

Jó arc vagy öreg. Isteni szerencsének veszem, hogy megismertelek.

És persze VLK: Pola a király... :-)

polanigger 2009.01.21. 22:55:24

VLK?Már rég nem ez a szlogen.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.05.24. 16:13:41

UpDate o9.o5.2o.: Az életmű díj átadó gálája látható, a post végén.
süti beállítások módosítása