Évtizednyi ZZR

2010.03.10. 10:41

 

2000.március.12. Ragyogóan napos, de annál hidegebb délután. A legvastagabb motoros gúnya alá is befúj a szél, a maszk is hasztalan próbál melegíteni a sisak alatt.

A kilométer-óra számlapjára nézek - még 220 km van hátra. Ösztönösen újat fogok a gázon, suhannak a megyehatárokat jelző táblák ahogy tempósan haladok a kihalt országúton. Az első (na jó a második) élményem ezzel a ZZR-el. És máris szeretem, tudja az Ég hogy van ez. Megismerni, megszeretni - nem kellett hozzá sok.

A történet még 1998-ban kezdődött, akkor egy hirdetésben akadtunk a - papíron - másfél éves, 8500-at futott frissen importált Kawasaki ZZR400-ra. Csabi barátom keresett ilyesmi motort, ő afféle 'újrakezdő' volt akkor, neki jó lesz ez - gondoltuk.

A találkozó délelőtt 11-re volt megbeszélve Pesterzsébeten, ő persze reggel kilenc után telefonált, hogy még Pécsen vannak. Tudod, az asszony... lassan készül.

Hogyne tudnám Csabi, nős ember volnék, vagy mi. Mindegy, siessetek.

Amikor 11 előtt két perccel (!) begördült a piros Toledo, már tudtuk: jó helyre fog kerülni a kis 400-as, ez a faszi egy állat. ( Pécs - Bp: 210 kilométer, keresztül tucatnyi városon - köztük pesten is, egy dízel Toledóval... )

A lényeg: 18 hónapos motor, alsó idom újrafényezve, 730.000.- + forgalomba helyezés, ez igazán nem tűnik soknak. Az eladó meg őszintének - ez már csak egy ilyen szakma. Elindulok a próbára, felüljáró, M5 (rendszám ugye ablakba') és vissza.

Fintorgok, fanyalgok, adom a hülyét. Peti felül rá, elindul - ő már ki sem megy az autópályáig... ááá, nagyon szitál. Törve? Jah, éreztem én is. Igen, teleszkóp... váz nem? Mérni kéne... Csabi egyáltalán akarod ezt?

A hülyeség beérik, az eladó egy 700 ezres ajánlattal és ajándék forgalomba-helyezéssel tér vissza. Győzelem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Snitt, újra az országúton, 2000 tavaszán. Eszembe jut az az elmúlt tél.

Lassan fél éve hogy eladtam az öreg GPz750 -et. Úgy zokogtam, korát megelőző emo szökevénynek nézhettem ki, ahogy a távolodó utánfutó, és a platóján kikötött öreg Kawa után bámulok. Mindegy, kellett a pénz - jobban mint valaha.

Az a tél gyorsan elmúlt, a motor árából csempe, járólap, konyhaszekrény és egy tévedésből kifolyólag halvány-kék tapéta született...

Februárig nem is volt baj, de az első tavaszi napon megjelentek a motorok az utcán. Előbb csak magányosan, a megmaradt buckákat és a frissen kikelt kátyukat kerülgetve, majd tömegével. Egy pillanatig bántam, hogy nem 50 évvel később élek, az elektromos motorok suhanása most nem zavarna. Behúznám a függönyt, és már ott sincsenek. Csiribí.

De ezek a mostani vasak... szörnyűek. Édesen muzsikálnak a sor4-ek, vérmesen rotyognak a V2-esek, és gonoszul dübörögnek a nagy egyhengeresek az ablak alatt.

Eldőlt: motor kell és kész.

Hogy mi? Fiatal házasok kölcsöne? Remek. 300ezer? Tökjó. Az már (majdnem) elég a motor kezdő befizetőjére. Gyors telefon: Szia Csabi, árulod még a kis ZZR-t?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hát így kerültem ide a hideg márciusi országútra és a korábban - szándékosan - lesajnált ZZR400 nyergébe. Ezzel véget is érne a történet... ha pár évvel később nincs az a kidobott hirdetési újság.

A bolt padlóján hevert, a kidobásra váró színes újságok között. És az egyetlen képes hirdetés... Kawasaki ZZR 600, 18 hónapos, 3717 kilométer. Sürgős.

A naptárra nézek, és micsoda véletlen : 2004. március.12 

Aznap este - az Üvegtigrist évekkel megelőzve - lezajlik a következő párbeszéd:

- Szia szívem! Nézd, milyen szép 600-as. "Kéne venni, nem?

- NEM..."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

... aztán rá két napra mégiscsak befúj a hideg márciusi szél a gúnyám alá. Éjjel egy óra van, és hazaértem a kontinesnyi távolságban lévő Debrecenből. Nem érdekelt a mínusz két fokos hideg sem. Hiszen egy 600-as ZZR állt a garázsban.

 

Szerző: kutya_zzr

7 komment

Címkék: zzr sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr831828013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

&rash 2010.03.10. 20:57:27

Érdekes sorozatnak indul ;)
Kiváncsi leszek hány ZZR-ed lesz még!

Bejamacs 2010.03.10. 21:42:57

Még ilyet, légysziii! Sokat!

aCigó 2010.03.10. 22:19:17

V2 mániás cigánylelkű f.sz vagyok. DE! elérzékenyültem BAZDMEG!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.03.11. 05:21:44

@&rash: khm... hogy hány ZZR lesz még? Nos maradjunk annyiban: NEM véletlen, hogy pont most indul a ZZR sorozat :)

ábrus (törölt) 2010.03.14. 07:18:33

@kutya_zzr: Aztán csak nem valami öreg ezeregyes lesz a következő lépcső? :-))
(emlékszem az öreg GPZ-re,Gyula azzal ment először 210-et és kib@szott büszke volt magára:-)

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2010.03.14. 07:35:14

@ábrus: najah... az egy VALÓDI motor volt. Szívem szerint most is állna egy a garázsban, ha nem menthetetlenül lerobbantak lennének az itthoni példányok.

Következő lépcső? Mondjuk úgy, tervek már vannak... de pár ZZR-es sztori még előkerül, mire megjelenik a 'megvettem!' főcím! :)

benzinvérű · http://benzinveru.blog.hu 2010.03.14. 12:10:41

Kutya, én is kíváncsi vagyok a folytatásra, uh ha van időd, pörögjenek az a billentyűk!:)
süti beállítások módosítása