Diszkriminatív -e vagy ?

2008.08.14. 09:32

Újabb kő repül, ismét motoros célpont felé:

 

"..Nagyszabású rendszám-razziába kezd augusztus közepétől közel egy hónapon át a magyar rendőrség. Az akcióhoz közel ötven motoros rendőrt állítanak csatasorba, hogy a közutak forgalmából kinyeshessék azon résztvevőket, akiknek járművén nem olvasható egyértelműen a rendszámtábla. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szervet felszerelték pár zajmérővel, úgyhogy aki túl sok decibelt lövell bele a készülékbe, az szintén nyithatja a tárcát.."

 

És ha nem lenne elég : a motoron a rendszámtábla hiánya BŰNCSELEKMÉNY, míg ugyanez bármely más kategóriájú jármű esetében SZABÁLYSÉRTÉS - persze tizedakkora büntetési tétellel.

Nos: a renitensek az egyébként 'normális' motorosok hírét rontják, pont. Tenni kell ellenük, pont.

De az, hogy lassan boszorkány-üldözésbe csap át, a hülye rendeletek, még hülyébb alkamazása ? Megkérdezném : Buzi -e vagy ?

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr11615310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ekkerjoz · http://anyafold.blog.hu 2008.08.14. 11:20:01

Azt tudod, hogy motorozom, harminc éves a jogsim, elég sok motort nyűttem, de egyet sem törtem. Évente kb. 8-9000 km út fogy el alattam, csak motoron.
Mellette kb. 20-22000 km gurulok autóval, furgonnal, teherautóval.

Én azt állítom, hogy tavasztól őszig a legtöbb figyelmet a "garázda" motorosok igénylik, főleg a sportgépesek. Előznek jobbról-balról, dúvad módjára mennek. A rendszámok félbetörve, vagy sehogy nem állnak, nem olvashatóak.
Nagyon sok olyan balesetet csinálnak, ahol elmenekülnek a felelősség elől, ugyanúgy, mint a robogósok, akiknek ugye alapból nincsen rendszáma.

Másik: régebben jártam motoros találkozókra, fele társaság azzal dicsekedett, hogy nincs is jogsija motorra, vagy nincs biztosítása, úgyse tudják elkapni.

Harmadik: a felelőtlen motorozásnak és egyáltalán, ennek a "mindentleszarok, kapjanak el, ha tudnak" egyenes következménye, hogy minden évben kétszer annyi motoros hal meg, mint előző évben.

Mondom, motorozok, de ha azon múlik a rend, meg jónéhány társam élete, hogy akciósan üldöznek, és egyfeszt ellenőríznek, én egyáltalán nem bánom.

Sőt. Üldözzenek, ellenőrízzenek, lopják nyugodtan az időmet, ha ezen múlik, hogy rend legyen az úton.
Majd ha nem látok egyetlen speedet sem rendszám nélkül, majd akkor zavarni fog.

Üdv:EJ

Seten 2008.08.14. 11:27:39


"fele társaság azzal dicsekedett"

Azért ez enyhe túlzás. Az ilyeneket régen is, most is kinézzük magunk közül.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.14. 11:34:46

Őszintén : ha azt írták volna - a rendszám nélkül közlekedőket üldözik, nagyon tetszene.

De út szélén Db mérés ? Fizikailag lehetetlen hogy (akár egy új motor) megússza, ha épp úgy akarja a rendőr.
Lejárt Eü dobozért 30ezres bírság ( látott már el valaki nyílt törést ? Számított hogy a póló amivel átkötötte milyen 'évjáratú' volt? )
Izzókészlet hiánya - cserélt már valaki út szélén 1-5 éves gépben ilyet valaha ?

Az elv szép. A törvényalkalmazás -ismételten- bajos.

BonusTrack: Motorkerékpárral, ha a belső sávból állítanak félre, AZONNAL büntethető vagy - ugyanis ma a Kresz szerint a 'mkp. dinamikája nem elegendő a belső sávban való folyamatos haladáshoz'...

Így nem nehéz büntetni.

ekkerjoz 2008.08.14. 16:50:54

Azért van egy szimpatikus dolog, hogy motoros rendőrök ellenőríznek, nem a "kmb-s pista". Motoros rendőr tudja, mi a dörgés, (remélem) nem fog szopatni izzókészlet, EÜ csomag miatt.
Azt ti is pontosan érzitek, hogy nem erre megy ki a játék.
Nálam aztán senki nem védi jobban idegenek előtt a motorosokat, de nem akarok szívni, mert pár idióta fasságáért egy kalap alá veszik a veteránmotorost, meg a valentinorossi-klónt.

Fenntartom, mikor 2002.-ig jártam motoros bulikra, az volt a legnagyobb király, akinek se jogsija, se érvényes műszaki vizsgája nem volt. Többek közt ezért se járok találkozókra. Aztán, hogy csak duma volt-e, vagy sem, nem érdekel.
De hogy konkrét és naprakész legyek, a fiamnak keresek 125 cm3 alatti motort az A1 jogsihoz. Hirdetem, hogy vennék, felhívnak, egyiken sincs műszaki, se biztosítás, csak rendszám, kilencven százalékuk nincs is üzembe helyezve, ahogy behozták külföldről, úgy mennek vele, magyar rendszámmal, amit "szereznek".
Ebben sincsen semmi túlzás, tessék kipróbálni, bármelyik használtmotor kereső oldalon.

A KRESZ hatályos rendelkezései szerint lakott területen haladhat folyamatosan belső sávban a motoros, egyébként a jobbra tarts elve érvényesül. Mint minden más járműre.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 08:32:45

..A KRESZ hatályos rendelkezései szerint lakott területen haladhat folyamatosan belső sávban a motoros..

De azon kívül nem ! Az indoklás pedig különösen szépre sikerült a jogalkotóknak - ehhez külön gratulálunk !

Hassan 2008.08.15. 10:31:21

Szia!
Ha emlékeim nem csalnak, autóval sem lehet folyamatosan haladni lakott területen kívül a belsőben, ebben nincs különbség. Amire te gondolhatsz az, hogy autópályák 3. belső sávját még előzés céljából sem veheti igénybe motor. Az megint más kérdés, hogy például akinek egy kis esze van az Veszprém-->Várpalota viszonylatban meg sem próbálja a külső sávot használni, annyira kritikán aluli.

ekkerjoz 2008.08.15. 11:04:49

Api, nem értem, mi a gondod a belső sávval. Elég egyértelmű a dolog, lakott területen belül haladhatsz folyamatosan (teherautó, és pótkocsit vontató gépjármű kivételével) a belső sávban.
Lakott területen kívül semmilyen esetben nem haladhatsz folyamatosan a belső sávban, semmilyen gépjárművel.
Az indoklást pedig már a KRESZ első módosításánál (1982.-ben) törölték, mert már akkor sem volt életszerű.

Viszont van egy jó hírem, itt Szolnok Vármegyében kifejezetten a rendszámra utaznak, meg a városban leszabályozásig forgatott, üres dobú gépekre. Legalábbis rendőr pk. spanom szerint.
Két olyan hétvége lesz, mikor MINDEN motorost ellenőrzés alá vonnak (műszaki, kgfb, zöldkártya, tartozékok). Akinek nincs sara, nem kell fosnia.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.15. 12:41:00

...Lakott területen kívül semmilyen esetben nem haladhatsz folyamatosan a belső sávban, semmilyen gépjárművel....

Nem folyamatosan: egyáltalán. És ez a baj.
Olyan meg, hogy TELJESEN SZABÁLYOS motorkerékpár nem létezik, max. újban. De ott is ritka.

ekkerjoz 2008.08.16. 12:37:15

Bővebben:

autozz.blog.hu/2008/08/16/jobbra_tarts

Tíz közlekedőből kilenc nem érti. Pedig vizsgázott ebből. Elvileg.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.17. 15:26:10

Értem én hogy gőzhajó...

De motorral a kettőnél több sávos úton a harmadi sávolt NEM VEHETED IGÉNYBE , tehát ha mondjuk az M3-on előz egy 60-nal vánszorgó IFA-t ( uhhh...de életszerű ) egy éppen bekapcsolt tacho-s/határolós kamion 88-cal, akkor Neked, mint motorosnak marad a 87 km/h-s tempó, és a szmog nyelése.

De persze ez törvény, és mint olyan betartandó.
A jobbra tarts meg teljesen rendben van, és értelme is lenne: de ahogy a két-sávos körforgalmat 100-ból 96-an rosszul használják ( jobbosból megy 3 kihajtót, balosból vág ki az elsőn stb...) , addig kár is tovább menni a kérdésekkel...

ekkerjoz 2008.08.17. 17:46:03

Nincs köztünk vita, és a post elvével is egyetértek, de sajnos sok a motorosok között (is) a trehány modorú, ami a közlekedést illeti. Sok a barkácsolt csövű gép, így aztán a közvélekedésben a motoros hivatalból üldözendő.
Ha esetleg velünk egy időben rászállnának a biciklisekre (kevesen tanultak kreszt), túlterhelt teherautókra, autópályán belső sávban tötymörgőkre, záróvonalon, gyorsítósávon előzőkre, akkor te se éreznéd, hogy csak veled akarnak kibabrálni.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.18. 07:53:29

... és ne hagyjuk ki, a Suzuki Swift, félsötétben hátrafelé, 2x35 W ködlámpával vakító gyengeelméjűeket sem...

[] (törölt) 2008.08.20. 09:38:27

"És ha nem lenne elég : a motoron a rendszámtábla hiánya BŰNCSELEKMÉNY, míg ugyanez bármely más kategóriájú jármű esetében SZABÁLYSÉRTÉS - persze tizedakkora büntetési tétellel."

majd ha az autosok kozott is lesz annyi rendszamtabla nelkul szaguldozo hulyegyerek, mint a motorosok kozott, oket is basztatni fogjak nyilvan.

felesleges csusztatnod.

[] (törölt) 2008.08.20. 09:41:53

egyebkent a poszt cime (helyesen: diszkriminAtiv) engem arra emlekeztet, mikor a ciganyt rajtakapjak a tyukolban, kap ket sallert, es megkerdezi: most azert, mert cigany vagyok?

nem bazdmeg. azert, mert nem birod betartani a szabalyokat.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.08.20. 23:37:42

..majd ha az autosok kozott is lesz annyi rendszamtabla nelkul szaguldozo hulyegyerek,..

Akkor MÁR RÉG neki kellett volna állni a dolognak. Aki szándékosan huny szemet felette, csak az nem látja - mennyire nulla az autós közlekedés színvonala itthon.
Aki 5 motoros viselkedése alapján másik ezret elítél, az sommásnak mondható, csak éppen megalapozottnak nem.
De végül is jó dolog az előítélet: lehet hangosan kiabálni , plusz gondolkodnod sem kell hozzá.

( a cím pedig természetesen elírás volt, köszönöm az észrevételt. )

ekkerjoz 2008.08.22. 16:34:57

Az autósok között is bőven van rendszám nélküli, meg külföldi rendszámos, ami ugye aggályos biztosítós szempontból (is), és egy rakás pimpelt, nídforszpídutánzat, bőven a műszaki vizsga tűréshatára alatt.
Az illegális gyorsulási derbik is főleg autósokra voltak kihegyezve (lásd megint Halálosiramban filmek), mégis nagyon szolidan mozdultak rájuk a szervek.
Ezzel együtt sokkal inkább kell a motorosokat fegyelmezni, mert sokkal nagyobb az ellenszenv velünk szemben.

Seten 2008.09.01. 14:46:55


Már szorri de autók esetében csak ha az egyik rendszámtábla hiányzik akkor szabálysértés.

Ha mindkettő akkor az is bűncselekmény!

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2008.09.02. 14:10:26

És ezt nekem miért is kéne tudnom mint jármű FELHASZNÁLÓNAK ?
Ugyan mutasson már rá, valaki, hogy ezt hol/milyen módon oktatják mielőtt jogosítványt kapsz ?
süti beállítások módosítása