Sör mellé, vita mellé...

2009.02.13. 19:05

Sokszor adódik olyan helyzet, hogy vastagon lenne kedvünk megdorgálni vitapartnerünket, mégis bizonytalanok vagyunk. Saját véleményünk is valahol/valamikor hallott információkra épül , vagy ha nem, akkor sem vagyunk biztosak a tényanyag hollétében.

Megelőzendő a tobábbi bizonytalan kimenetelű vitákat, íme egy csokor tévhitekből, és cáfolataikból:

 

1, Ahogy több a motor az utakon, úgy egyre többen is halnak meg az egyre erősebb motorjaikkal.

Hamis: az elmúlt évtizedben robbanás szerűen nőtt a motorok száma, és teljesítményük is az egekbe szökött. Mégis, a halálos kimenetelű balesetek száma kb. állandó, jellemzően 6o-8o emberéletet vesztünk el így évente.

2, Az amerikaiak 12millió dollárból fejlesztették ki, az űrben, súlytalanságban is fogó tollat. Az oroszok pedig? Egyszerűen ceruzát használtak...

Hamis. Mindkét fél ugyanazt a drágán kifejlesztett tollat alkalmazza. Ugyanis a morzsálódó - törő (és így a súlytalanságban szabadon repkedő) grafit szemcsék, rendkívül veszélyesek a gépekre, főleg elektromos vezetőképességük miatt.   

3, A már említett motoros balesetek, NAGYRÉSZT a motorosok hibájából következnek be.

Hamis. Az ún. többjárműves balesetek (jármű ütközik másik járművel) itthon 6o % feletti esetben, tisztán a másik fél hibájából következnek be. Az összes motoros sérüléssel végződő esetet nézve (beleértve, amikor pl. simán elcsúszik) sem egyértelmű a képlet. Itthon kb. fele-fele az arány a vétkes/vétlen motoros résztvevőnél, európai átlagban ez 61/39 - az autós vétkesség "javára", az összes sérültre vetítve...

4, Egyes roma családok nevelőszülőségből élnek. Gondozásba adják a gyereket, mejd a szomszédjuk kiveszi őket - és fordítva. A kölyök simán hazamegy a szomszéd utcából, a család pedig havonta - 5 gyerek esetén - 4oo.ooo.- forintot kap.

Hamis. A nevelőszülőség nem szabadon választott dolog. A szülő nem azt a gyereket, és nem annyit vesz magához amennyit akar.

Ez ugyanúgy munkahely, az állam a gondozás költségeit állja. Cserében viszont olyan tudást, és körülményeket vár el, amit egy kevéssé tanult, ill. átlagos vidéki körülmények között élő roma család aligha teljesíthet. Nem véletlen, hogy az örökbefogadást már nem dotálják így: a kettő közel sem ugyanaz. Más kérdés, hogy a jellemzően nagyszámú - és sokszor nem egészséges - gyerek után, összességében nagy összeget lehet felvenni.

5, Egy férfi meghalt, mert közvetlenül a fémdobozból itta a sört , mivel patkányok vizelete került előzőleg a dobozra.

Voltam én is olyan házibulin, ahol vadul osztogatták a poharakat "meranetenis meghaltamanusz a patkányhúgytól!"

Nos, a történetben szereplő baktérium létezik, patkányok vizeletében néha megtalálható, és egy erősen legyengült szervezet tényleg belehalhat a fertőzésbe.

De: a dobozokat nem ezért kell letörölnünk, hanem a többi (általában mosdatlan kezű) ember miatt, aki a szállítás/árusítás közben érinti a dobozt.

Ugyan belehalni nem igazán lehet, de egy egész éjszakás hígfosást bátran össze lehet szedni egy ilyen dobozfedéltől, amit mondjuk wc használat után fogtak meg.

 

6, A mikulás piros ruhája.

Az eredeti történet is sántít kicsit - hol Miklós püspök, hol egy leleményes kereskedő nevéhez fűződik. A lényeg, hogy sem megjelenésében, sem ruhája színében nem volt egységes a Mikulás ábrázolás, még a múlt század elején sem.

A tény: a mai, kövérkés, szakállas, piros ruhás figura Haddon Sundblom nevéhez fűződik.

A Coca - Cola őt bízta meg a 3o-as években, hogy a téli -egyébként gyengécske- szezont dobja fel valamivel. A figura sikert aratott, és azóta egységesen így ábrázolják a Mikulást világszerte. Piros ruhában, szakállal és persze nagy pocakkal.

 

7, A Marx téri felüljáró : Egy híres építészt bíztak meg a tervezéssel. Két oldalról építették, de amikor készen lett, a felüljáró legmagasabb pontján nem ért össze a két félhíd. A tervező börtönbe került és/vagy öngyilkos lett - szól a legenda.

Nos Wellner Péter köszöni szépen él, és nem ül börtönben. Sőt, kedvét sem szegte az "incidens" , az azóta sok vitát kiváltó Kőröshegyi völgyhidat is ő tervezte. De a Marx (vagy ahogy ma hívjuk, Nyugati) téri felüljáró, valóban nem lett tökéletes - elsőre.

A mende-mondák kapkodó (vagy anyagot ellopó) munkásokról, ill. különböző "0" métert használó brigádokról szólnak. A valóság sokkal profánabb: a politikai vezetés egy elérhetetlen céldátumot tűzött ki, és ezt csak - egy a stabilitást is meghatározó- kötési folyamat lerövidítésével tudták elérni.

A tervező pénzbírsággal "felelt" az el sem követett bűnért.

A bejegyzés trackback címe:

https://kutya-vilag.blog.hu/api/trackback/id/tr83941512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása